A e parandalojnë vërtet këshillat e pipetave të filtruara nga ndotja e kryqëzuar dhe aerosolët?

Në një laborator, rregullisht merren vendime të vështira për të përcaktuar se si të kryhen më mirë eksperimentet dhe testimet kritike. Me kalimin e kohës, këshillat e pipetave janë përshtatur për t'iu përshtatur laboratorëve në të gjithë globin dhe ofrojnë mjete në mënyrë që teknikët dhe shkencëtarët të kenë aftësinë për të bërë kërkime të rëndësishme. Kjo është veçanërisht e vërtetë pasi COVID-19 vazhdon të përhapet në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Epidemiologët dhe virologët po punojnë gjatë gjithë kohës për të gjetur një trajtim për virusin. Këshillat e pipetave të filtruara të bëra nga plastika përdoren për të studiuar virusin dhe pipetat e qelqit dikur të mëdha tani janë të hijshme dhe të automatizuara. Një total prej 10 këshillash plastike pipete përdoren për të kryer një provë të vetme COVID-19 aktualisht dhe shumica e këshillave që përdoren tani kanë një filtër në to që supozohet të bllokojë 100% të aerosoleve dhe të parandalojë ndotjen e kryqëzuar gjatë marrjes së mostrave. Por sa përfitojnë vërtet këshillat dukshëm më të shtrenjta dhe të kushtueshme për mjedisin laboratorët në të gjithë vendin? A duhet që laboratorët të vendosin të heqin filtrin?

 

Në varësi të eksperimentit ose testit në dorë, laboratorët dhe qendrat kërkimore do të zgjedhin të përdorin ose këshilla pipete jo të filtruara ose të filtruara. Shumica e laboratorëve përdorin këshilla të filtruara sepse ata besojnë se filtrat do të parandalojnë që të gjitha aerosolet të ndotin mostrën. Filtrat zakonisht shihen si mënyrë me kosto efikase për të eleminuar plotësisht gjurmët e ndotësve nga një mostër, por fatkeqësisht nuk është kështu. Filtrat e majës së pipetës prej polietileni nuk parandalojnë ndotjen, por përkundrazi ngadalësojnë vetëm përhapjen e ndotësve.

 

Një artikull i fundit i Biotix thotë, “pengesa [e fjalës] është pak e gabuar në emër të disa prej këtyre sugjerimeve. Vetëm disa këshilla të nivelit të lartë sigurojnë një pengesë të vërtetë vulosëse. Shumica e filtrave ngadalësojnë vetëm lëngun nga hyrja në tytën e pipëzës. ” Studime të pavarura janë bërë duke parë alternativa për filtrat e majave dhe efektivitetin e tyre në krahasim me këshillat jo-filtra. Një artikull i botuar në Journal of Applied Microbiology, London (1999) studioi efektivitetin e këshillave të filtrit polietilenit kur futen në fund të hapjes së konit të majës së pipëzës në krahasim me këshilla jo të filtruara. Nga 2620 teste, 20% e mostrave treguan ndotje transportuese në hundën e tubacionit kur nuk u përdor asnjë filtër, dhe 14% e mostrave ishin të kontaminuar kryq kur u përdor një majë filtri polietileni (PE) (Figura 2). Studimi zbuloi gjithashtu se kur një lëng radioaktiv ose ADN plazmide u pipetua duke përdorur asnjë filtër, ndotja e fuçisë së pipetatorit ndodhi brenda 100 pipettings. Kjo tregon që edhe pse këshillat e filtruara ulin sasinë e ndotjes së kryqëzuar nga një majë e pipëzës në tjetrën, filtrat nuk e ndalojnë ndotjen plotësisht.


Koha e postimit: Gusht-24-2020