Дали филтрираните совети за пипети навистина ја спречуваат вкрстената контаминација и аеросолите?

Во лабораторија, редовно се носат тешки одлуки за да се утврди како најдобро да се спроведат критички експерименти и тестирања. Со текот на времето, советите за пипети се прилагодија да одговараат на лабораториите низ целиот свет и ги обезбедуваат алатките за техничарите и научниците да имаат можност да прават важни истражувања. Ова е особено точно затоа што КОВИД-19 продолжува да се шири низ САД. Епидемиолозите и вирусолозите работат деноноќно за да дојдат до третман на вирусот. Филтрирани врвови на пипети направени од пластика се користат за проучување на вирусот и некогаш гломазните стаклени пипети сега се елегантни и автоматизирани. Вкупно 10 совети од пластични пипети се користат за да се изврши единствен тест COVID-19 во моментов и повеќето од советите што се користат сега имаат филтер во кој се претпоставува дека блокираат 100% од аеросолите и спречуваат вкрстена контаминација при земање примероци. Но, колку навистина им се од корист на овие значително поскапи и еколошки скапи совети во лабораториите низ целата земја? Треба ли лабораториите да решат да го укинат филтерот?

 

Во зависност од експериментот или тестот што го имате, лабораториите и истражувачките центри ќе изберат да користат или нефилтрирани или филтрирани совети за пипети. Повеќето лаборатории користат филтрирани совети затоа што веруваат дека филтрите ќе спречат сите аеросоли да го загадат примерокот. На филтрите најчесто се гледа како економичен начин за целосно отстранување на трагите на загадувачи од примерокот, но за жал тоа не е случај. Филтрите за врвови на полиетиленски пипети не спречуваат контаминација, туку само го забавуваат ширењето на загадувачите.

 

Неодамнешната статија на Биотикс вели: „[Зборовната] бариера е малку погрешна иновација за некои од овие совети. Само одредени совети од висока класа обезбедуваат вистинска запечатувачка бариера. Повеќето филтри само ја забавуваат течноста од влегување во цевката за пипета “. Направени се независни студии кои разгледуваат алтернативи на филтрите за врвови и нивната ефикасност во споредба со советите за нефилтрирање. Една статија објавена во „ofурнал за применета микробиологија“, Лондон (1999) ја проучува ефективноста на советите од полиетиленски филтри кога се вметнуваат на крајот од отворот на конусот на врвот на пипетата во споредба со нефилтрираните совети. Од 2620 тестови, 20% од примероците покажале преносна контаминација на носот на пипеторот кога не бил користен филтер, а 14% од примероците биле вкрстено контаминирани кога се користел врв на филтерот од полиетилен (ПЕ) (Слика 2). Студијата исто така откри дека кога радиоактивна течност или плазмидна ДНК се пипетираше без да се користи филтер, се случи контаминација на цевката за пипетор во рамките на 100 пипетации. Ова покажува дека иако филтрираните врвови навистина ја намалуваат количината на вкрстена контаминација од еден до друг врв на пипета, филтрите не ја запираат контаминацијата целосно.


Време на објавување: 24.08-2020г