E fa'afefea ona pipili, afi, ma se fa'ama'i ua fa'atupuina le le lava o fa'amatalaga paipa ma fa'alavelave fa'asaienisi

O le pito pito i lalo ole paipa e la'ititi, taugofie, ma e matua taua tele ile saienisi.E fa'amalosia su'esu'ega i vaila'au fou, su'esu'ega Covid-19, ma su'esu'ega toto uma e fai.

E fa'apea fo'i, e masani lava, tele - e mafai e se saienitisi nofoa fa'ata'ita'i masani ona pu'eina le tele o aso uma.

Ae o le taimi nei, o se faasologa o le le lelei o taimi malolo i luga o le paipa pito sapalai filifili - faʻaosoina e le pogisa, afi, ma faʻamaʻi faʻafitauli - ua faʻatupuina ai le le lava o le lalolagi lea e lamatia ai toetoe o tulimanu uma o le lalolagi faasaienisi.

O le le lava o le pito o paipa o lo'o lamatia ai polokalame i le atunu'u atoa e su'e pepe fou pepe mo tulaga e ono fa'amamate ai, e pei o le le mafaia ona eliina le suka i susu susu.O lo'o fa'amata'u ai su'esu'ega a iunivesite i le kenera sela.Ma o loʻo faʻamalosia kamupani biotech o loʻo galulue e atiaʻe vailaʻau fou e mafaufau e faʻamuamua nisi faʻataʻitaʻiga nai lo isi.

I le taimi nei, e leai se faʻailoga o le a faʻamutaina le le lava - ma afai e sili atu le leaga, atonu e tatau i saienitisi ona amata tolopo suʻega poʻo le lafoaia o vaega o latou galuega.

Mai saienitisi uma na le mautonu i le le lava, o tagata suʻesuʻe e nafa ma le suʻesuʻeina o pepe e sili ona faʻatulagaina ma tautalatala.

O su'esu'ega a le soifua maloloina lautele e su'esu'e pepe i totonu o itula talu ona fa'ao'o mai mo le tele o ma'i fa'aletagata.O nisi, pei o le phenylketonuria ma le MCAD deficiency, e manaʻomia fomaʻi e vave suia le auala latou te tausia ai le pepe.E tusa lava pe na o le tolopoina o le suʻesuʻega ua iʻu ai i nisi o pepe pepe, e tusa ai ma se suʻesuʻega 2013.

O su'esu'ega a tamaiti ta'ito'atasi e mana'omia pe tusa ma le 30 i le 40 fa'amatalaga paipa e fa'amae'a ai le tele o su'ega fa'ama'i, ma e faitau afe tamaiti e fananau i aso ta'itasi i le Iunaite Setete.

I le amataga o Fepuari, na faʻailoa manino ai e nei fale suʻesuʻe latou te le maua ni sapalai latou te manaʻomia.O fale su'esu'e i setete e 14 o lo'o i lalo ifo o le masina le aoga o pito paipa o totoe, e tusa ai ma le Association of Public Health Laboratories.Na matua popole le vaega lea, mo le tele o masina, na unaʻia le malo feterale - e aofia ai ma le White House - e ave le faʻamuamua i manaʻoga paipa o polokalame suʻesuʻe pepe fou.E oo mai i le taimi nei, fai mai le faalapotopotoga, e leai lava se mea ua suia;Na taʻu atu e le White House i le STAT o loʻo galue le malo i le tele o auala e faʻateleina ai le maua o fesoasoani.

I nisi o pulega, o le le lava o palasitika ua "toetoe lava tapunia vaega o polokalame suʻesuʻe pepe fou," o le tala lea a Susan Tanksley, o se pule o le lala i le vaega o auaunaga falesuesue a Texas Health Department, i le fonotaga ia Fepuari a le komiti faufautua a le feterale mo suʻega pepe fou. .(Tankskey ma le matagaluega o le soifua maloloina a le setete e leʻi tali mai i se talosaga mo se faʻamatalaga.)

O nisi setete o loʻo mauaina ni vaega o fesoasoani ma na o le tasi le aso o totoe, ma tuʻu ai sina filifiliga ae ole atu i isi fale suʻesuʻe mo se faʻamaumauga, e tusa ai ma Scott Shone, le faatonu o le North Carolina's state public health laboratory.Fai mai Shone na ia faalogo i nisi o ofisa o le soifua maloloina lautele o valaau mai "fai mai, 'Ou te tamoe taeao, e mafai ona e faʻafeiloaʻi aʻu i se mea?'Aua e fai mai le tagata faatau o le a sau, ae ou te le iloa.'”

"O le talitonuina pe a fai mai lena tagata faʻatau, 'Tolu aso ae e te leʻi uma, o le a matou avatu ia te oe sapalai mo le isi masina' - o le popole lea," o lana tala lea.

Le tele o fale su'esu'e ua liliu atu i su'esu'ega a le au fa'amasino.O nisi o lo'o fufuluina fautuaga ona toe fa'aaogaina lea, fa'ateleina ai le tulaga lamatia o le fa'ama'i pipisi.O isi o lo'o fa'atautaia su'esu'ega fa'ato'a fananau, e ono fa'atuputeleina ai le taimi e avatu ai fa'ai'uga.

I le taimi nei, o nei fofo ua lava."Matou te le o i ai i se tulaga e vave ona lamatia ai pepe faatoa fananau mai," o le tala lea a Shone.

I tua atu o fale su'esu'e o lo'o su'eina pepe fou, o kamupani biotech o lo'o galulue i togafitiga fou ma fale su'esu'e a le iunivesite o lo'o faia su'esu'ega fa'avae o lo'o lagona fo'i le fa'alavelave.

Saienitisi i le PRA Health Sciences, o se faalapotopotoga su'esu'e konekarate o lo'o galulue i su'esu'ega fa'afoma'i mo le hepatitis B ma le tele o sui tauva o vaila'au a Bristol Myers Squibb, fai mai o le leai o se sapalai ose fa'amata'u faifaipea - e ui lava e le'i toe tolopoina aloaia so'o se faitauga.

"O nisi taimi, e oʻo i lalo i le tasi fata o fautuaga o loʻo nofo i luga o le fata pito i tua, ma matou pei 'Oi loʻu lelei,'" o le tala lea a Jason Neat, le pule sili o le bioanalytical services i le PRA Health's lab i Kansas.

O le le lava ua avea ma mea mataʻutia i Arrakis Therapeutics, a Waltham, Mass. kamupani o loʻo galue i togafitiga faʻapitoa mo le kanesa, faʻafitauli o le neurology, ma faʻamaʻi e le masani ai, lea na fausia ai e lona ulu o le RNA biology, Kathleen McGinness, se Slack tuʻufaʻatasia auala e fesoasoani ai i ana uo faʻasoa. fofo mo le faasaoina o fautuaga paipa.

"Na matou iloa e le o se mea ogaoga," o lana tala lea e uiga i le alalaupapa, #tipsfortips."O le tele o le 'au na matua faʻamalosi e uiga i fofo, ae e leʻi i ai se matou nofoaga tutotonu e faʻasoa ai lena mea."

O le tele o kamupani biotech na fa'atalanoaina e le STAT fai mai o lo'o latou faia ni laasaga e fa'asao ai paipa fa'atapula'a ma, e o'o mai i le taimi nei, e le'i taofia le galuega.

O saienitisi a Octant, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo matua filifili e uiga i le faʻaogaina o fautuaga paipa.O nei fautuaga - e matua faigata lava ona maua mai talu ai nei - ofo atu i faʻataʻitaʻiga se vaega faaopoopo o le puipuiga mai mea leaga i fafo, ae e le mafai ona faʻamama ma toe faʻaaogaina.O lea latou te tuʻuina atu i latou i gaoioiga atonu e sili ona maaleale.

"Afai e te le gauai atu i mea o loʻo faʻaumatia, e faigofie lava ona e faʻaumatia mea," o le tala lea a Danielle de Jong, o se pule o le fale suʻesuʻe i le Iunivesite o Florida's Whitney Laboratory;le fale su'esu'e o lo'o galue ai i su'esu'ega pe fa'afefea ona galue sela fa'ato'aga i manu laiti o le gataifale e feso'ota'i ma jellyfish e mafai ona toe fa'afouina vaega o latou.

Saienitisi i le Whitney Laboratory, i nisi o taimi, na tatala i tua o latou tuaoi pe a le oo mai poloaiga sapalai i le taimi;Ua o'o lava ina va'ava'ai atu de Jong i isi fata o fale su'esu'e mo so'o se fa'amatalaga paipa e le'i fa'aaogaina, ne'i mana'omia e lana fale su'esu'e e nono mai.

“Ua 21 tausaga o ou galue i se fale suesue,” o lana tala lea.“Ou te lei oo lava i ni faafitauli tau sapalai faapea.E masani lava.”

E leai se faʻamatalaga faʻapitoa mo le le lava.

O le faʻafuaseʻi o faʻataʻitaʻiga o le Covid-19 suʻega i le tausaga talu ai - o ia mea taʻitasi e faʻalagolago i faʻamatalaga paipa - e mautinoa lava sa iai sona sao.Ae o a'afiaga o fa'alavelave fa'alenatura ma isi fa'alavelave fa'afuase'i i luga o le sapalai sapalai ua fa'asolo fo'i i lalo i nofoa su'esu'e.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le setete atoa i Texas, lea na maliliu ai le silia ma le 100 tagata, na motusia ai foi se fesoʻotaʻiga taua i le lavelave o paipa sapalai filifili.O na motusia eletise na faamalosia ai ExxonMobil ma isi kamupani e tapunia mo se taimi le tumau laau i totonu o le setete - o nisi o ia mea na faia ai le polypropylene resin, o mea mataʻutia mo faʻamatalaga paipa.

E tusa ai ma se folasaga ia Mati, o le ExxonMobil's Houston-area plant o le kamupani lona lua sili ona gaosia le polypropylene i le 2020;na'o lona fale Sigapoa na faia atili.E lua o la'au polyethylene tetele e tolu a ExxonMobil sa iai fo'i i Texas.(Ia Aperila 2020, ExxonMobil na oʻo lava ina faʻateleina le gaosiga o le polypropylene i laʻau e lua a Amerika.)

“Ina ua mae’a le afā o le taumalulu ia Fepuari o le tausaga nei, e tusa ma le 85% o le gaosiga o le polypropylene i le US na afaina ona o le tele o faafitauli e pei o le gau o paipa i fale gaosi oloa faapea foi ma le leiloa o le eletise ma le eletise. mea taua e manaʻomia e toe amata ai le gaosiga, ”o le tala lea a le failauga mo le Total, o le isi kamupani suauʻu ma kesi i Houston e gaosia le polypropylene.

Ae o sapalai sapalai ua faʻamamafa talu mai le taumafanafana talu ai - aʻo leʻi oʻo i le masina o Fepuari.E le na'o le aofa'i o mea mata e la'ititi nai lo le masani e fa'ato'ilaloina ai filifili sapalai - ma e le na'o fa'auiga paipa e le na'o le palasitika o mea faigaluega falesu'esu'e ua le maua.

O se afi o fale gaosi oloa na paʻu ai foi le 80% o sapalai a le atunuu o koneteina mo pito paipa ma isi mea maai, e tusa ai ma se pepa na lafoina i luga o le upega tafaʻilagi a le Iunivesite o Pittsburgh.

Ma ia Iulai, na amata poloka ai e le US Customs and Border Protection oloa mai se kamupani gaosi totini lima ua masalomia i faiga faʻamalosi.(Na tuʻuina atu e le CBP faʻamatalaga o ana suʻesuʻega i le masina talu ai.)

"O le mea o loʻo matou vaʻaia o soʻo se mea lava i le itu e fesoʻotaʻi ma palasitika o le pisinisi - polypropylene, faʻapitoa - o loʻo i tua, poʻo le manaʻomia tele," o le tala lea a PRA Health Sciences' Neat.

O le manaʻoga e matua maualuga lava ma ua siitia ai le tau o nisi o sapalai utiuti, e tusa ai ma Tiffany Harmon, o se pule faʻatau i le PRA Health Sciences 'bioanalytics lab i Kansas.

Ua totogi nei e le kamupani le 300% sili atu mo totigilima e ala i lana kamupani masani.Ma o le fa'atonuga o pito paipa a le PRA o lo'o iai nei se totogi fa'aopoopo.O se tasi o kamupani gaosi paipa, lea na faalauiloaina se tau faaopoopo e 4.75% i le masina na teʻa nei, na taʻu atu i ana tagata faʻatau e tatau ona faia lea gaioiga ona ua toeititi faʻaluaina le tau o mea palasitika mata.

O le faʻaopoopoina i le le mautonu mo saienitisi suʻesuʻe o le faʻagasologa o le tufatufaina atu mo le fuafuaina poʻo fea poloaiga o le a faʻatumu muamua - o galuega na fai mai nai saienitisi latou te malamalama atoatoa.

"O loʻo fesili mai le fale suʻesuʻe mai le amataga e fesoasoani ia i matou ia malamalama pe faʻapefea ona faia nei filifiliga," o le tala lea a Shone, o le na faʻatatau i faʻatauga a le au faʻatau mo le faʻatulagaina o vaega o le "faʻailoga pusa uliuli."

Na fa'afeso'ota'i e le STAT le sili atu ma le sefulu kamupani o lo'o gaosia pe fa'atau atu fa'amatalaga paipa, e aofia ai Corning, Eppendorf, Fisher Scientific, VWR, ma Rainin.Na'o le to'alua na tali mai.

Na musu Corning e fa'ailoa mai, ma ta'ua ai maliliega fa'atasi ma ana tagata fa'atau.MilliporeSigma, i le taimi nei, fai mai o loʻo tuʻufaʻatasia paipa i luga o le muamua-sau, muamua-auaunaga faavae.

"Talu mai le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o le ola faʻasaienisi pisinisi uma ua oʻo i se manaʻoga e leʻi tupu muamua mo Covid-19 oloa faʻatatau, e aofia ai MilliporeSigma," o le tala lea a le sooupu mo le tele o kamupani faʻasaienisi tufatufaina atu STAT i se imeli faʻamatalaga."O loʻo matou galulue 24/7 e faʻafetaui lenei faʻateleina manaʻoga mo nei oloa ma faʻapea foʻi ma mea na faʻaaogaina i suʻesuʻega faasaienisi."

E ui lava i taumafaiga e faʻamalosia le sapalai sapalai, e leʻo manino pe o le a le umi o le faʻaletonu.

Na maua e Corning le $15 miliona mai le Matagaluega o Puipuiga e faia ai le 684 miliona sili atu paipa i le tausaga i lona fale i Durham, NC Tecan, o loʻo fausia foi fale gaosi oloa fou ma le $ 32 miliona mai le CARES Act.

Ae e le mafai ona foia le faafitauli pe afai e tumau pea le maualalo o le gaosiga o palasitika nai lo le mea na faʻamoemoeina.Ma e leai se tasi o na poloketi o le a mafai moni lava ona maua ni faʻamatalaga paipa aʻo leʻi oʻo i le tautoulu o le 2021.

Seia oʻo mai i lena taimi, o loʻo sauni le au suʻesuʻe ma saienitisi mo le tele o le le lava o paipa ma toetoe lava o isi mea.

“Na matou amataina lenei faʻamaʻi e le o faʻamaʻi ma faʻasalalauga.Ona le lava lea o reagents.Ona leai lea o a matou pepa iila.Ona toe le lava lea o reagents, ”o le tala lea a North Carolina's Shone.“E pei o le Groundhog Day.”


Taimi meli: Feb-12-2022