Er øretermometre nøjagtige?

De infrarøde øretermometre, der er blevet så populære blandt børnelæger og forældre, er hurtige og nemme at bruge, men er de nøjagtige?En gennemgang af forskningen tyder på, at de måske ikke er det, og selvom temperaturvariationerne er små, kan de gøre en forskel i, hvordan et barn behandles.

Forskere fandt temperaturforskelle på så meget som 1 grad i begge retninger, når øretermometeraflæsninger blev sammenlignet med rektale termometeraflæsninger, den mest nøjagtige form for måling.De konkluderede, at øretermometre ikke er nøjagtige nok til at blive brugt i situationer, hvorkropstemperaturskal måles med præcision.

"I de fleste kliniske omgivelser repræsenterer forskellen sandsynligvis ikke et problem," siger forfatter Rosalind L. Smyth, MD, til WebMD."Men der er situationer, hvor 1 grad kan afgøre, om et barn vil blive behandlet eller ej."

Smyth og kolleger fra Englands University of Liverpool gennemgik 31 undersøgelser, der sammenlignede øre- og rektaltermometeraflæsninger hos omkring 4.500 spædbørn og børn.Deres resultater er rapporteret i 24. august-udgaven af ​​The Lancet.

Forskerne fandt ud af, at en temperatur på 100,4(F (38(℃)) målt rektalt kunne variere hvor som helst fra 98,6(F (37(℃)) til 102,6(F (39,2(℃), når man bruger et øretermometer. Smyth siger, at resultaterne ikke gør det betyde, at infrarøde øretermometre bør opgives af børnelæger og forældre, men derimod at en enkelt øreaflæsning ikke bør bruges til at bestemme behandlingsforløbet.

Børnelæge Robert Walker bruger ikke øretermometre i sin praksis og anbefaler dem ikke til sine patienter.Han udtrykte overraskelse over, at uoverensstemmelsen mellem øre- og rektalaflæsninger ikke var større i gennemgangen.

”I min kliniske erfaring giver øretermometeret ofte en falsk aflæsning, især hvis et barn har det meget dårligtørebetændelse", fortæller Walker til WebMD."Mange forældre er utilpas med at tage rektale temperaturer, men jeg føler stadig, at de er den bedste måde at få en nøjagtig aflæsning på."

American Academy of Pediatrics (AAP) rådede for nylig forældre til at stoppe med at bruge kviksølvtermometre i glas på grund af bekymringer om kviksølveksponering.Walker siger, at de nyere digitale termometre giver en meget nøjagtig aflæsning, når de indsættes rektalt.Walker tjener i AAP's udvalg for praksis og ambulatorisk medicin og praktiserer i Columbia, SC


Indlægstid: 24. august 2020